Αν κάποιος κάνει μια αναδρομή στην παράδοση της Ashtanga Yoga πριν από τον Pattabhi Jois, θα συναντήσει τον Sri Tirumalai Krishnamacharya. Αυτός ο μεγάλος σοφός και yogi ταξίδεψε στα Ιμαλάια το 1916 για να μάθει την φιλοσοφία της yoga, μετά από προτροπή των καθηγητών του στο πανεπιστήμιο. Η μαθητεία του δίπλα στον Sri Ramamohan Brahmachari διήρκεσε επτάμισι χρόνια. Το 1933 διδάσκει για πρώτη φορά στο Mysore, και αργότερα στο Madras σε πολλούς μαθητές Ινδικής και δυτικής καταγωγής. Θεωρείται ως εφευρέτης της σύγχρονης yoga, μιας και ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε ακολουθίες ασκήσεων με τον συνδυασμό αναπνοής και κίνησης. Το Vinyasa Krama αποτέλεσε μέθοδο διδασκαλίας του για πολλά χρόνια και πάνω σε αυτό στηρίχθηκε αργότερα όλη η διδασκαλία του Pattabhi Jois για το σύστημα της Ashtanga Vinyasa.
Ο Shri K. Pattabhi Jois γεννήθηκε το 1915 στο χωριό Kowshika, στην πολιτεία Karnataka της Νότιας Ινδίας και ήταν το πέμπτο από τα εννέα παιδιά της οικογένειας. Κάθε μέρα περπάταγε 8 χιλιόμετρα για να πάει σχολείο στην γειτονική πόλη Hassan. Τον Νοέμβριο του 1927, μόλις δώδεκα ετών, παρακολουθεί μια επίδειξη γιόγκα από τον Tirumalai Krishnamacharya και μαγεμένος από το θέαμα την επόμενη μέρα βρίσκει τον γκουρού και του ζητάει να γίνει μαθητής του. Εκείνος δέχεται, και η εκπαίδευση του νεαρού Τζόις αρχίζει. Λίγα χρόνια μετά παρακολουθεί ακούραστος όλα τα μαθήματα στο Σανσκριτικό πανεπιστήμιο, συνεχίζει την πρακτική του και εξασφαλίζει τα προς το ζην κάνοντας επιδείξεις yoga. Το 1932 σε μια παρουσίαση γιόγκα που διεξάγεται στο πανεπιστήμιο ξανασυναντά τον γκουρού του, T.Krishnamacharya, ο οποίος έχει μετακομίσει τον προηγούμενο χρόνο στο Mysore (1931). Η δεύτερη επανασύνδεση τους ως μαθητή δασκάλου διαρκεί είκοσι πέντε χρόνια. Ο Μαχαραγιάς συμπαθεί ιδιαίτερα τον Jois και τον καλεί σε πρωινές παρουσιάσεις σε καλεσμένους του. Το 1937 τον τοποθετεί επικεφαλή στην αίθουσα yoga του παλατιού μιας και ο Krishnamacharya ταξιδεύει στην Ινδία, δίνοντας του υποτροφία, φαγητό και μισθό παρόλο που δεν έχει τελειώσει ακόμα τις σπουδές του. Το 1948 ιδρύει το Ινστιτούτο έρευνας αστάνγκα (AYRI : Ashtanga Yoga Research Institute) για να μελετήσει τις θεραπευτικές ιδιότητες της πρακτικής. Παρόλο που ο Jois διάδωσε την πρακτική με την ακολουθία που γνωρίζουμε σήμερα, εκείνη την εποχή προσάρμοζε την ασκησιολογία ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι εργαζόταν και στο Αγιουρβεδικό νοσοκομείο και αντιμετώπιζε πολύ δύσκολες περιπτώσεις με διαβήτη, λέπρα, ελεφαντίαση κ.α. Ο Shri K. Pattabhi Jois, και Guruji, δίδαξε χωρίς διακοπή εβδομήντα χρόνια μέχρι την ηλικία των 91. Παρέμεινε αυθεντικός και αξιαγάπητος έως 18 Μαΐου 2009 που απεβίωσε. Όλη η οικογένεια του Jois ακόμα και τα εγγόνια του Sharath και Sharmila έμαθαν yoga από αυτόν, και έως δάσκαλοι, συνεχίζουν την παράδοση μέχρι σήμερα διατηρώντας ζωντανό τον Guruji.
“Η Ashtanga yoga είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που ισορροπεί την δύναμη με την ελαστικότητα και προάγει το ευ ζην σε συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο. Μια σταθερή και συχνή πρακτική, για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ο καταλύτης στις παραπάνω αλλαγές. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί να ακούμε το σώμα μας και να προοδεύουμε στο δικό μας ρυθμό. Με την εστίαση στην αναπνοή και στην συνειδητή κίνηση, η yoga στο μυαλό και το σώμα μας μεγαλώνει όπως ένα δέντρο. Απαιτεί σταθερή φροντίδα και πότισμα μέσω της συνειδήτης και επιμελούς πρακτικής μας.”
Ο David ξεκίνησε το ταξίδι του στην γιόγκα το 1969 μαζί με τον αδελφό του Doug σε ένα μικρό πάρκο στην γειτονιά που έμεναν, στο Houston του Texas. Οι λιγοστές πηγές που υπήρχαν τότε για την yoga τους ανάγκασε να κάνουν πρακτική από όποιο βιβλίο έβρισκαν. Το 1973 ο David ανακάλυψε την Ashtanga μετά την συνάντηση του με τον David Williams και την Nancy Gilgoff στο Encinitas της California. Το 1975 ο David (Williams) και η Nancy φέρνουν τον K. Pattabhi Jois στις Η.Π.Α. για πρώτη φορά και ο David (Swenson) είχε την τύχη να παρεβρεθεί. Αμέσως μετά ξεκίνησε τις σπουδές στην yoga με τον δάσκαλο του και ταξίδεψε στο Mysore της Ινδίας το 1977. Ο David είναι ένας από τους λίγους δυτικούς που διδάχθηκε ολόκληρο το σύστημα της Ashtanga συμπεριλαμβανομένων όλων των σειρών των άσανας και των τεχνικών αναπνοής (pranayama), όπως αρχικά διδάσκονταν από τον K. Pattabhi Jois. Σήμερα ο David αναγνωρίζεται ως ένας από τους πρώτους ασκούμενους και δασκάλους της Ashtanga yoga. Ταξιδεύει ακούραστος σε όλο τον κόσμο για να μεταδώσει την πρακτική. Η υποστηρικτική αλλά και απλοϊκή προσέγγισή του καθιστά τα εκπαιδευτικά του προγράμματα προσβάσιμα σε όλα τα επίπεδα ασκούμενων.
Το 1964, ο Βέλγος André Van Lysebeth βρέθηκε σε μια μικρή yoga shala του Pattabhi Jois στο Mysore. Η ήδη ενασχόληση του με την yoga και τα σανσκριτικά, ήταν μια πολύ καλή βάση ώστε να ασχοληθεί με αυτό το παραδοσιακό σύστημα. Πέρασε δύο μήνες με τον Pattabhi Jois ο οποίος του δίδαξε την πρώτη και την δεύτερη σειρά. Ανάμεσα στα πολλά βιβλία που ο Lysebeth έγραψε στα επόμενα χρόνια, το ένα είχε τίτλο “Pranayama”, που μέσα σε αυτό υπήρχε μια φωτογραφία του Jois και η διεύθυνση του. Αυτή ήταν η αρχή και το όνομα Pattabhi Jois άρχισε να εξαπλώνεται σιγά-σιγά στον δυτικό κόσμο, κυρίως στην Ευρώπη. Έτσι, δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι οι Ευρωπαίοι ήταν οι πρώτοι μεταξύ των δυτικών που ταξίδεψαν στην Ινδία, με σκοπό να γνωρίσουν τον Guruji.